Nederlands / DutchEnglish / Engels
Mercedes Tuning
Tuning voor uw Mercedes

Mercedes Chiptuning

Wat is nou precies Mercedes chiptuning en wat houdt dit in voor uw auto? In principe draait het bij tuning om het verbeteren van de prestaties van uw auto. Dit kan zijn een verbetering in topsnelheid, sneller kunnen optrekken of zuiniger kunnen rijden. Allemaal modificaties die de prestaties van de auto ten goede komen. Maar hoe komen deze aanpassingen tot stand? Verschillende tuning bedrijven analyseren de prestaties van de auto op een testbank. Vervolgens worden de uitslagen meegenomen in de ontwikkeling van nieuwe software voor die auto die door middel van Mercedes chiptuning toegepast wordt. Doordat de auto de software van de motor gebruikt en deze aangepast is "leest" de auto de nieuwe software waardoor vele positieve veranderingen waarneembaar zijn.

Mercedes tuning | Mercedes Chiptuning

 

Tuning of Chiptuning - het verschil

Er is wel degelijk een verschil tussen tuning en chiptuning. Met de komst van films als The Fast and the Furios en 2 Fast 2 Furios is de tuning scene volledig opengebarsten. Jeugd begon massaal de auto's aan te passen qua uiterlijk zodat de auto er stukken beter uit ziet en ook werden lachgas of NOS flessen in de auto geplaatst voor plotseling extra vermogen. Dit hele gebeuren is onder de noemer tuning komen te staan. Chiptuning maakt dus eigenlijk ook onderdeel uit van tuning gezien het aanpassen van de motor prestaties iets is dat bij tuning hoort. Toch wordt er vandaag de dag nog maar weinig verschil gemaakt. Met name in landen als Nederland en België waar men liever in de "gewone" auto rijdt met extra prestaties dan dat de hele auto aangepast moet worden inclusief het uiterlijk.

Mercedes tuning is in dezelfde periode ook ontstaan gezien een vraag vanuit de tuning markt. Diverse tuning ontwikkelaars zijn software gaan ontwikkelen die aansluit op deze motor. Ieder merk auto en vaak zelfs ieder type auto gebruikt andere software, aansluitingen of chips voor de aansturing van de motor. Dit eist dus van de software ontwikkelaars dat er gekeken wordt naar ieder merk en ieder type. Soms gaat het zelfs zo ver dat van 1 merk een bepaald type verschillende uitvoeringen heeft waarvoor verschillende stekkers en verschillende software nodig zijn om de auto beter te laten presteren. Een complex geheel waar u als consument van kunt profiteren.

3 verschillende vormen Mercedes Chiptuning

In principe zijn er vandaag de dag 3 verschillende manieren van chiptunen. Allereerst is er de OBD versie. OBD staat voor On Board Diagnosis waarbij via de diagnostische stekker de motormanagement software uitgelezen wordt om deze vervolgens te wijzigen en weer up te loaden. Geen extra chips zijn hiervoor nodig en de wijzigingen zijn blijvend. Een eenvoudige manier van het toepassen van Mercedes tuning. De tweede methode is een software beinvloed systeem waarbij er een chip vervangen wordt om de software anders te doen laten denken. De programma's worden dan geoptimaliseerd aan de hand van vele waardes. Tot slot is er nog de powerbox methode. Hierbij wordt een externe computer geplaatst tussen de fabriekscomputer en de brandstofpomp. Deze module stuurt "foutieve" informatie naar de chip van het motormanagement om deze te beinvloeden. De methode is het meest eenvoudig te plaatsen en te verwijderen waardoor deze ook zeer populair is bij lease-auto rijders en daarmee dus ook ideaal is als Mercedes chiptuning.

 

Meer vermogen voor een kleine investering met Mercedes chiptuning

U kunt dus ook profiteren van meer vermogen en meer koppel in uw auto voor een relatief kleine investering. Bij sommige automerken is het zelfs zo dat een bepaalde motor met chiptuning beter presteerd dan een 1 slag duurdere motor. Stel u heeft een 2 liter motor met 126 PK. Als u hier chiptuning op toepast komt deze motor zo rond de 153 PK uit. Vaak is er ook een 2 liter motor voor dezelfde auto maar standaard al met 150 PK. Als u voor de duurdere motor kiest bij de aanschaf van de auto dan scheelt dit al snel enkele duizenden euro's. Kiest u voor chiptuning van een van de aanbieders dan bent u al snel klaar voor 500 a 750 euro afhankellijk van de motor en de kwaliteit van de tuning.

Goedkope Mercedes Chiptuning is vaak duurder

Als u kiest voor goedkopere Mercedes chiptuning dan bent u vaak toch duurder uit. Aanbieders die tuning bieden vanaf € 250 zijn vaak niet ver genoeg doorgegaan in de software aanpassingen waardoor ernstige problemen kunnen optreden zoals verkeerde brandstof inspuiting of een verkeerd mengsel waardoor u grote schades op kunt lopen aan uw motor. Wees daarom verstandig en vergelijk de aanbieders niet alleen met elkaar maar vraag naar hoe hun tot de software zijn gekomen, wat het inhoud voor uw auto en wat voor garantie u op de Mercedes chiptuning ontvangt.

s